Diagnoosi tulee kreikan kielen sanasta diagnosis, jonka merkitys on päätös, ratkaisu, tuomio. Ja tuomioilta ne tosiaan tuntuvat, vaikkei elämä miksikään muuttuisikaan ennen ja jälkeen diagnoosin teon. Sain kardiologilta annoksen filosofiaa. Harva meistä on terve, vaikka terveeksi itseään luulee. Myös moni urheilija on monesti kipeä, milloin selästä, milloin mahasta, milloin mistäkin. Eikä urheilija silloin ole terve taikka sairas. Terveys ja sairaus ei siis ole absoluuttinen käsite, vaan niitä harmaan eri sävyjä. Ei siis pidä ruveta sairastamaan, vaikka vakavasti olisikin sairas. Elämää tämä vain on. Hidas kuolema on parempi kuin nopea. :)

Diagnooseja siis satelee, tällä kertaa keuhkolääkäriltä. Googlekaan ei tiennyt mitä nuo uudet R kirjaimet tarkoittavat. Keskivaikea alenema lukee suomeksi saamassani epikriisissä. Siitä ei ole kuin vähän yli vuosi, kun samanlaisessa paperissa luki, että hengenahdistus mahdollisesti johtuu psyykkisistä syistä. Ainakaan nyt ei enää vähätellä.

Onkologilta tuli hyviä uutisia. PET kuvauksessa syöpäpalloni ei loistanut kuin majakka, vaan oli juuri ja juuri nähtävissä. Se siis ei ole kovin aktiivinen, vaikka kaikki aiemmat pallukat ovat olleet erittäin aktiivisia. Lisäksi keuhkon alaosassa on jotain sössöä, jota epäillään tulehdukseksi. Siitä otetaan ohutneulanäyte joskus muutaman viikon kuluttua.

Mitäköhän onkologi mietti kun kerroin hänelle unestani, jossa syöpä oli levinnyt jonnekkin navan seudulle. Onneksi uni ei toteutunut. Uni joka oli kaikenlisäksi anatomisesti virheellinen. Olen toistuvasti yrittänyt selittää itselleni, ettei syövän olemassaoloa voi tietää eikä sen käyttäytymisestä tule mitään infoa tajuntaan, mutta ei-rationaalinen minäni ei suostu uskomaan. Se uskoo, että syöpä voisi jopa kadota, koska se ei edes jaksanut loistaa PET kuvauksessa. Minulle vain ei käy niin PISTE! Silti olen aivan vakuuttunut siitä, että alalohkon sössö on tulehdusta. Väitettä tietysti tukee se, että sössö ei ole pyörylän muotoinen, niinkuin kunnon kasvaimen kuuluu olla. Silti voisi kuvitella, että "varmuuden vuoksi" otettavat tutkimukset aiheuttaisivat unettomia öitä. Varmuuden vuoksi otettavia tutkimuksia kun ei ole olemassa. "Varmuuden vuoksi" sanotaan potilaalle, etteivät hermostuisi ennen kuin on todella syytä hermostua. Eikä minua hermostuta lainkaan. Minä t i e d ä n , että se on vain tulehdusta...

Voikohan minun syöpäni jo laskea krooniseksi taudiksi kun sitä on jatkunut jo niin kauan? Pitäisikö sille antaa jokin nimi. Välillä tuntuu, että se on oma jollain tavalla ajatteleva olentonsa. (Olen varmaan katsonut liikaa star trekkiä.) Nimiasiaa pitää miettiä.